Bang voor de tandarts? Zo komt u ervan af

Een bezoek aan de tandarts is voor de meeste mensen geen feest. Sommigen zijn zelfs zo bang dat ze het steeds uitstellen of helemaal niet meer gaan. Het gevolg is dat hun gebit snel achteruitgaat en er problemen in de mond kunnen ontstaan. Hierdoor wordt de angst voor de tandarts alleen maar groter. Gelukkig is er iets aan te doen. Met onze tips wordt de drempel wellicht wat minder hoog. En er zijn fijne tandartsen die er alles aan doen zodat u ontspannen in de stoel ligt. Lees rustig verder.

U bent niet de enige

Wist u dat ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland bang zijn voor de tandarts? U bent dus niet de enige. Misschien helpt deze gedachte als u binnenkort de stap heeft gezet om een bezoekje aan de tandarts te brengen en ietwat gespannen in de wachtkamer zit. En wie zegt dat mensen die een tandartsafspraak maken, dat met plezier doen? Ze gaan wel, maar de kans is groot dat veel van hen onrustig zijn tijdens een behandeling.

Waarom zijn mensen bang voor de tandarts?

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om bang voor de tandarts te zijn. Mensen kunnen angstig zijn door negatieve ervaringen in het verleden. Vaak komen die uit hun jeugd. Denk bijvoorbeeld aan de schooltandarts. Natuurlijk kan ook een meer recente negatieve of pijnlijke ervaring de angst veroorzaakt hebben. Of vrienden of familie vertellen horrorverhalen die vervelend zijn om te horen waardoor u een tandartsbezoek liever vermijdt. Tot slot kan onwetendheid of het gevoel van controle verliezen een sterkte rol spelen bij de ontwikkeling van angst voor de tandarts.

Gevolgen voor de (mentale) gezondheid

Mensen die bang zijn voor de tandarts merken dat snel genoeg aan hun lichaam. De klachten zijn vergelijkbaar met die van andere fobieën. Denk aan zweten, trillen, misselijkheid, benauwdheid, flauwvallen en een verhoogde hartslag en/of bloeddruk. Hierdoor durven mensen geen afspraak meer te maken. Het gevolg is dat hun gebit steeds slechter wordt door meerdere gaatjes in tanden en kiezen, loszittende tanden en een slechte adem. Ook krijgt men vaak pijn en kunnen er andere gezondheidsproblemen ontstaan door bijvoorbeeld slecht kauwen. Het heeft voor veel mensen ook invloed op hun dagelijks leven, aangezien lachen of zoenen ongemakkelijk wordt. Gelukkig is er zeker iets aan te doen.

Tips voor een aangenaam bezoek

Tandheelkunde is de laatste jaren sterk ontwikkeld. Specialisten werken met de nieuwste technieken, tanden en kiezen worden niet zomaar getrokken en vrijwel iedere behandeling is pijnloos door het toepassen van verdovingen. Die angstaanjagende verhalen van vroeger zijn dus echt niet meer van deze tijd. Een afspraak maken bij de tandarts voelt nu misschien als een enorme opgave, maar het is beter om dit zo snel mogelijk te doen. De schade is minder dan wanneer u het nog langer uitstelt. Met onderstaande tips kunt u zich goed voorbereiden en stapt u rustiger de praktijk binnen:

  1. De eerste stap is vertellen tegen de (angst)tandarts dat u bang bent. Zo kan hij of zij er rekening mee houden en eventueel extra tijd inplannen.
  2. Laat u informeren over de behandeling die u te wachten staat, wat er gaat gebeuren en waarom. Vraag uzelf af of u mee wilt kijken met een spiegel (indien mogelijk), zodat u ziet wat er gebeurt.
  3. Bent u vooral bang voor pijn? Vraag de tandarts dan om een verdoving, ook al gaat het om een kleine ingreep.
  4. Vooral angstige mensen hebben behoefte aan controle. Spreek daarom een stopteken af. Steek bijvoorbeeld uw hand op als u niet lekker wordt. De tandarts kan de behandeling dan onderbreken.
  5. Neem iemand mee naar de afspraak bij wie u zich veilig voelt. Simpelweg een hand vasthouden of kalmerende woorden horen kan rustgevend werken.

Merkt u dat uw tandarts niet luistert naar uw verhaal of geen begrip toont? Voel u dan vooral niet schuldig en zoek een andere tandarts, angsttandarts of tandarts voor bange mensen die wel empathie toont. Zonder goede klik blijft de schrik.

Wat staat me te wachten bij een eerste bezoek?

Wanneer u na lange tijd weer in de behandelstoel ligt, gaat de tandarts geen onverwachte behandelingen uitvoeren. Tijdens de eerste afspraak kijkt de tandarts naar uw gebit, tandvlees en maakt hij of zij eventueel röntgenfoto’s. Zo kunnen zichtbare en onzichtbare problemen worden vastgesteld. Op basis hiervan stelt de tandarts een behandelplan op die met u besproken wordt. Is uw gebit in orde, dan is een gebitcontrole met eventueel gebitsreiniging over een aantal maanden voldoende. Hiervoor maakt u een afspraak met de receptioniste. Kunt u gelijk kennismaken aan de balie en met de overige teamleden. Stel vooral uw vragen over bepaalde behandelingen, kosten en de bijbehorende specialist(en). Zo loopt u met een gerust hart de praktijk uit.

Angsttandarts bij TTH Tandheelkunde

Bang voor de tandarts zijn vinden we bij TT Tandheelkunde heel normaal. Vaak genoeg komen er ouderen of kinderen in de praktijk die het erg spannend vinden. Daarom besteden onze tandartsen, mondhygiënisten en specialisten extra aandacht aan patiënten met angst voor de tandarts. Ze leggen alle informatie rustig en helder uit. Het liefst twee keer als u dat fijn vindt. Zo weet u precies wat u te wachten staat. Ook in onze wachtkamer hangt een fijne sfeer. Komt u binnenkort kennismaken? Nieuwe patiënten zijn bij ons van harte welkom. Neem gerust eerst telefonisch contact op, wij luisteren graag naar uw verhaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *